Vaccinul veterinar: când și de ce are nevoie câinele tău să fie vaccinat?

O alimentație corectă și un mediu prietenos nu sunt suficiente pentru ca animalul tău de companie să se dezvolte armonios.

În acest sens, este bine să ai în vedere schema cu un vaccin veterinar de buna calitate, care să îți protejeze prietenul necuvântător de virusuri și bacterii, ce pot conduce la dezvoltarea unor boli grave. Află din rândurile de mai jos care sunt vaccinurile obligatorii, pentru care să mergi împreună cu patrupedul tău la un cabinet de specialitate!

Primul vaccin veterinar

Schema de vaccinare la câine poate începe în jurul vârstei de 6 – 9 săptămâni, urmând să fie finalizată până la 3 luni. Înainte de a merge, însă, cu prietenul tău patruped la un medic de specialitate, asigură-te că acesta este deparazitat intern, dar și extern și că starea lui de sănătate este una general bună.

Vaccinuri obligatorii

Pentru a avea un câine sănătos, este bine să ai în vedere vaccinurile obligatorii. Acestea combat:

  • parvoviroza canină – este extrem de contagioasă, având capacitatea de a ataca sistemul gastrointestinal, până la pierderea apetitului, apariția vărsăturilor a diareeei, dar și febră. Din păcate, atunci când animalul se deshidratează foarte repede, boala poate fi fatală în 48 – 72 de ore;
  • hepatita canină – se manifestă prin congestia mucoaselor, vărsături, icter, dilatarea stomacului, diminuarea numărului de globule albe, dar și depresie;
  • leptospiroza – este o boală zoonotică, ce apare din cauza bacteriilor provenite de la urina rozătoarelor. Leptospiroza produce, de regulă, diaree, slăbiciune severă, dar și letargie, precum și dureri musculare ori infertilitate sau insuficiență renală;
  • jigodie – această boală poate căpăta numeroase forme, fapt ce transformă diagnosticarea într-un proces foarte dificil. Jigodia se manifestă, de obicei, prin probleme respiratoria, febră, probleme digestive sau probleme oculare și poate ajunge să fie fatală.

Vaccinuri recomandate

Pe lângă vaccinurile obligatorii, există și vaccinuri recomandate, pe care este bine să le iei în considerare. Printre acestea se numără:

  • vaccinul împotriva rabiei – rabia este o boală ce pote fi fatală atât pentru oameni, cât și pentru animale. Ea se manifestă printr-un mers nesigur, prin salivare excesivă, respectiv dureri la nivelul gâtului sau convulsii ale mușchilor. În același timp, nu este exclus ca animalul tău de companie să aibă un comportament agresiv ori să refuze să slăbească maxilarul;
  • vaccinul împotriva tusei de canisă – tusea apare, de regulă, în urma contactului cu alți câini. Această boală este una tratabilă, însă pentru a o preveni, este bine să îți vaccinezi animalul de companie.

De ce sunt vaccinurile atât de importante?

La fel ca la oameni, vaccinurile au rolul de a proteja animalele de virusuri și bacterii, prevenind dezvoltarea unor boli care se pot dovedi a fi chiar fatale. Așadar, nu ignora schema de vaccinare și mergi la medic împreună cu prietenul tău necuvântător mai ales în primele luni de viață, atunci când puiul este încă fragil din punct de vedere al sănătății și are nevoie de sprijinul tău pentru a se dezvolta armonios.

Deparazitarea internă și externă

În paralel cu vaccinurile obligatorii și cele recomandate, indicat este să îți deparazitezi câinele atât intern, cât și extern. Astfel, atunci când animalul este expus unor insecte dăunătoare, el este protejat foarte bine. De regulă, deparazitarea se face lunar, așa că nu uita când este termenul pentru a merge din nou la medic!

Accesează Veteco.comde pe orice dispozitiv conectat la Internet și vei descoperi aici o varietate de produse excelente pentru animale. Acesta este un distribuitor veterinar excelent, care introduce pe piața din România atât vaccinuri, cât și soluții antiparazitare, dar și suplimente nutritive excelente. Gaseste suplimente veterinar chiar aici.

Date de contact:

Telefon: +40 264 597 008

Email: office@veteco.ro

You may also like...