Izolația mansardei și a acoperișului: sfaturi utile

Reducerea pierderilor de căldură și menținerea unui confort termic ridicat sunt posibile printr-o izolație mansardă și pod adecvate. Termoizolația eficientă la nivelul acoperișului poate reduce costul la încălzire și la răcirea locuinței cu până la 40%. Nu este suficient însă să izolezi mansarda sau podul, ci și să alegi cele mai bune materiale, care să îți asigure un confort termic ridicat.

 Alege materialul potrivit – primul pas pentru o izolație reușită

Orice proiect de termoizolație, fie că este vorba despre o izolație mansardă, fie despre o izolație acoperiș, începe cu alegerea materialului potrivit. Ai la dispoziție mai multe materiale din care poți alege, după cum urmează:

  • Izolație cu polistiren

Polistirenul este cel mai ieftin material de izolare, pentru mansardă fiind recomandat cel expandat, care dispune de un cost mai mic, dar și de o proprietăți bune de izolare. Astfel, eficiența termică oferită este medie, cu un coeficient de conductivitate λ=0.033 – 0.040 W/mK, asemănător vatei minerale bazaltice.

Acesta însă nu dispune de rezistență la foc, motiv pentru care este recomandat să tratezi lemnul cu o soluție ignifugă, dacă vrei să folosești polistirenul pentru o izolație mansardă.

  • Izolație cu celuloză

Deși aceasta are o capacitate ridicată de a sigila perfect zona pe care vrei să o izolezi, dispune un coeficient de conductivitate termică, de λ=0.040 W/mK.

Totodată, celuloza este un material cu o greutate mare, care va suprasolicita structura acoperișului.

  • Izolația cu vată bazaltică

Acesta este unul dintre cele mai cunoscute materiale pentru o izolație pod sau mansardă, fiind apreciat datorită costului redus și al ușurinței cu care se instalează.

Totodată, vata bazaltică asigură o eficiență termică medie, cu un coeficient de conductivitate λ=0.033 – 0.040 W/mK. Ea dispune și de dezavantaje, precum predispoziția la apariția condensului și a mucegaiului.

  • Izolație cu spumă poliuretanică

Cea mai bună alegere pentru izolație acoperiș constă în utilizarea spumei poliuretanice. Deși poate părea un material nou, aceasta este utilizată în alte țări de mai bine de 5 decenii, având un coeficient de =0.021 W/mK.

Mai mult decât atât, ea se aplică rapid, prin pulverizare, fiind nevoie de doar 2-3 ore pentru a izola un acoperiș de 100 metri pătrați. Dacă alegi o astfel de izolație, poți fi sigur că va dura zeci de ani, fără să își piardă proprietățile de izolare.

Alege o firmă de încredere

Odată ce ai ales materialul potrivit pentru izolație, mai trebuie să optezi pentru o firmă de încredere, cu experiență, care să îl aplice corect. Isoterm este un specialist în aplicarea spumei poliuretanice, care îți va putea face cele mai bune recomandări, pentru a beneficia de o izolație performantă.

Totodată, echipa de specialiști va evalua corect spațiul care urmează să fie izolat, astfel încât să fie efectuate corespunzător măsurătorile de suprafață, dar și cele termice.

Pregătirea spațiului

Tot ce mai trebuie să faci acum este să pregătești spațiul pentru izolare. Dacă alegi spuma poliuretanică, aceasta eliberează o pulbere fină atunci când este aplicată, care se va depune pe suprafețele din jur. De aceea, este indicat să le protejezi, întrucât îndepărtarea spumei poate fi dificilă.

Aplicarea materialului izolator

În cazul în care optezi pentru polistiren, îl poți aplica singur cu ușurință, chiar și dacă nu ai experiență. Spre deosebire de acesta, spuma poliuretanică, care este și cel mai eficient material de izolare termică, necesită aplicare profesională, de către un personal experimentat. Aplicarea ei corectă este esențială pentru a beneficia de deplin de calitățile izolatoare pe care le oferă.

De aceea, îți recomandăm să apelezi la profesioniști, care îți vor izola mansarda și podul în doar câteva ore. După aplicare, poți elimina grija izolației termice a locuinței tale, întrucât aceasta va asigura un confort termic ridicat, indiferent de sezon.