Mituri despre anvelopele de iarna pe care trebuie sa le stii

Masina este unul dintre cele mai importante mijloace de transport, atat in zona urbana, cat si in zona rurala. Pentru milioane de oameni, automobilele fac viata mai usoara, fie ca este vorba despre deplasarea la munca, la cumparaturi sau la medic. 

Desi masinile au devenit un element uzual al vietii de zi cu zi, acestea necesita in continuare manevrare si intretinere adecvata, atat pentru siguranta personala, dar si a celorlalti participanti la trafic, cat si pentru a-i prelungi acesteia durata de viata.

Masina, exact precum o casa, necesita intretinere, iar pentru a face acest lucru primul pas este sa respecti toate normele in vigoare.

Anvelopele de iarna sunt printre cele mai cunoscute aspecte ce tin de intretinerea masinii, iar in fiecare iarna, atat in viata de zi cu zi, cat si in presa, apar dezbateri legate de folosirea si necesitatea acestora.

Daca vrei sa iti intretii corespunzator masina, descopera cateva mituri despre anvelopele de iarna pe care trebuie sa le cunosti:

Toate anvelopele de iarna sunt la fel

Anvelopele de iarna exista intr-o multime de modele, dimensiuni si branduri. Desigur, nu toate sunt la fel. Unele au dimensiuni mai mari sau un nivel de zgomot mai mic, altele au o eficienta la franare mai buna. Alegerea anvelopelor pentru iarna trebuie sa se faca in functie de masina ta, dar si nevoile pe care le ai si modul in care folosesti masina (in oras, in afara ei, pe drumuri de munte etc.).

Daca vrei sa alegi cauciucurile de la o firma profesionista, vezi gama de anvelope de iarna de pe e-roti.ro si descopera o multitudine de optiuni pentru toate nevoile.

Anvelopele de iarna sunt obligatorii doar in lunile propriu-zise de iarna

Poate ca in calendar iarna in sud-estul Europei se desfasoara intre lunile decembrie si februarie, insa, in realitate, vremea rareori mai tine cont de impartirea aceasta timpurie. Legea indica clar ca ai nevoie de cauciucuri de iarna atunci cand apar fenomene meteo asociate, precum zapada sau poleiul:

Iata ce mentioneaza exact legea cand vine vorba de criteriile pentru aplicarea sanctiunilor:

conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate;” (extras OUG nr.5/2011).

Astfel, sanctiunile se aplica indiferent de luna anului, atunci cand conduci fara cauciucuri adecvate atunci cand ninge sau carosabilul este inghetat.

Asadar, anvelopele de iarna nu sunt o alegere atat de simpla pe cat pare. Ai nevoie de ele odata ce fenomenele meteo asociate cu anotimpul iernii incep sa isi faca aparitia. De asemenea, nu orice pereche de cauciucuri se va potrivi nevoilor si masinii tale, asa ca trebuie sa alegi cu atentie. 

Sursa foto: Pexels.com.

You may also like...