Cum sa te asiguri ca iti tii turbina masinii tale in conditie buna

Desi proiectata sa reziste la temperaturi si forte mecanice extreme, o turbina auto are limita sa de functionare. Defectarea turbosuflantei motorului poate fi cauzata de evenimente ori de un lant de interventii necorespunzatoare, cu diverse efecte negative asupra acesteia.

Desi proiectata sa reziste la temperaturi si forte mecanice extreme, o turbina auto are limita sa de functionare. Defectarea turbosuflantei motorului poate fi cauzata de evenimente ori de un lant de interventii necorespunzatoare, cu diverse efecte negative asupra acesteia.

Inainte de prezentarea modalitatilor cu privire la protejarea turbinei auto, este important sa intelegem ce cauzeaza probleme. Exista trei cauze principale ale defectarii turbo:

  1. Probleme cu uleiul – fie prin lipsa lubrifierii, fie prin ulei contaminat
  2. Patrunderea corpurilor straine in turbosuflanta – praf, materiale de garnitura, pietricele
  3. Viteza excesiva – cand turbo trebuie sa lucreze peste limita obisnuita.

Mergeti in mod regulat la un service de reconditionari turbine

Prin respectarea intervalelor de service recomandate de producator, care pot fi gasite cu usurinta online sau in cartea tehnica a vehiculului, turbina masinii va beneficia de o eficienta maxima.

Revizia auto efectuata de un personal calificat nu implica doar schimbarea uleiului si filtrelor recomandate de producatorul masinii pe care o conduceti, ci si identificarea altor posibile probleme care au putea impiedica functionarea optima a turbinei auto.

Sfat: Amorsati turbina auto si purjati tot aerul din sistemul de ulei, asa cum ati proceda la montarea unui turbo nou sau reconditionat.

Utilizati doar standardul corect de ulei

Uleiul indeplineste doua functii-cheie:

  • lubrifiaza ansamblul arborelui principal pe care au fost montate rotile compresorului si ale turbinei;
  • previne cresterea temperaturilor pana la un nivel care ar putea duce la o defectare mecanica totala a turbinei.

Exista numeroase piese in miscare o turbosuflanta care trebuie mentinute bine lubrifiante pentru a reduce la minimum frecarea si uzura. De aceea, este foarte important sa va asigurati, intotdeauna, ca nivelul uleiului este unul corespunzator. Acesta din urma asigura nu doar buna functionare a motorului, ci si a turbinei. Astfel, ori de cate ori mergeti sa va verificati motorul, sa schimbati uleiul sau sa-i completati nivelul, asigurati-va ca veti utiliza doar standardul corect de ulei, conform producatorului marcii de autoturism pe care il conduceti.

Sfaturi de conducere

Modul in care va conduceti masina are un impact imens asupra turbo-ului. Tinand cont de cateva sfaturi simple, puteti maximiza durata de viata a turbinei.

Cand porniti vehiculul, nu porniti imediat, ci asteptati 10 secunde. Uleiului ii ia intre 5 si 10 secunde pentru a ajunge la turbocompresor dupa pornire. Acest lucru va ajuta la prevenirea unei uzuri inutile.

Desi nu trebuie sa conduceti in ritm de melc, cel mai indicat ar fi sa lasati motorul sa se incalzeasca inainte de a incepe sa cresteti turatia prea mare.  Evitarea liniei rosii, accelerarea constanta si asigurarea faptului ca nu incercati sa va impingeti masina la viteza maxima inainte de incalzire va mentine turbina masinii in conditie buna.

Turbocompresoarele trebuie sa munceasca destul de mult dupa drumuri lungi, mai ales daca ati condus cu viteza pe autostrada. O astfel de suprasolicitare creste temperatura turbo-ului, iar oprirea brusca a motorului imediat dupa un drum „agresiv” poate provoca daune – deoarece turbinei nu i se da timp de incetinire, fiind inca fierbinte. Pentru a preveni acest lucru, permiteti-i motorului sa se raceasca putin, lasandu-l la ralanti timp de 30 – 60 de secunde inaintea decuplarii contactului.

Cu toate acestea, exista, desigur, situatii in care turbosuflanta se poate defecta. In acest caz, este esential sa apelam doar la experti in domeniu pentru a ne bucura de un turbo cu fiabilitate maxima.

Deservit, in totalitate, de tehnicieni experimentati si calificati, ERC Turbo – Centru de reparatii turbine – asigura servicii complete de reconditionari turbine cu piese noi, originale, si operatii adiacente pentru o functionare optima a motorului.

You may also like...