Uleiul de Motor: Ce trebuie sa stii despre el?

Uleiul de motor este una dintre cele mai vitale substante pentru sanatatea si performanta motorului masinii tale. Uleiul pastreaza totul in miscare si protejeaza componentele vitale din interiorul motorului.

Ce este, de fapt, uleiul de motor?

Uleiul de motor este un lichid special conceput pentru a lubrifia, proteja si raci motorul vehiculului tau. Compozitia sa consta dintr-un amestec de baza si aditivi cu roluri specifice. Principala functie a uleiului este de a reduce frecarea dintre piesele mobile din motor, ceea ce duce la diminuarea uzurii acestora si la o functionare mai lina a intregului sistem.

Atunci cand masina este in miscare, piesele din motor se misca foarte rapid. Aceasta miscare ar duce la frecare intensa si la o temperatura prea mare, daca nu ar exista uleiul de motor pentru a le separa si lubrifia. In absenta unei lubrifieri adecvate, piesele metalice se pot uza rapid si se pot deteriora, ceea ce poate duce la defecte majore si costisitoare ale motorului.

Pe langa lubrifiere, uleiul de motor joaca un rol vital si in racirea motorului. Pe masura ce uleiul circula prin motor, el preia caldura generata de frecarea pieselor in miscare si o disperseaza. Astfel, motorul ramane intr-o plaja de temperatura optima de functionare. Daca temperatura motorului ar depasi aceste limite, ar putea provoca deteriorarea prematura a componentelor si, in cele mai grave cazuri, ar putea chiar duce la arderea motorului.

In timpul functionarii motorului, uleiul de motor mai indeplineste si un rol de curatare. Pe masura ce circula prin motor, acesta aduna si transporta depunerile, particulele de praf si alte reziduuri rezultate din arderea combustibilului. Filtrul de ulei retine aceste impuritati si asigura ca doar uleiul curat ajunge sa lubrifieze componentele motorului. Astfel, uleiul ajuta la mentinerea unui motor curat si functional, prevenind acumularea de reziduuri si pastrand performanta optima a motorului.

Tipuri de ulei de motor

Exista mai multe tipuri de ulei de motor disponibile pe piata, iar alegerea celui potrivit pentru masina ta este cruciala. Principalele tipuri de ulei de motor includ:

1. Ulei Conventional (Mineral)

Uleiul de motor conventional este cel mai obisnuit tip de ulei si este produs din baza de petrol brut. Acesta ofera o performanta satisfacatoare pentru majoritatea masinilor obisnuite, dar necesita inlocuire mai frecventa decat alte tipuri de ulei.

2. Ulei Semisintetic

Uleiul semisintetic este un amestec intre uleiul conventional si cel sintetic. Acesta ofera o protectie mai buna si o durata de viata mai lunga decat uleiul conventional, fara a fi la fel de costisitor ca uleiul complet sintetic.

3. Ulei Sintetic

Uleiul sintetic este cel mai avansat tip de ulei de motor, fiind produs din componente chimice si tehnologie de ultima generatie. Acesta asigura o lubrifiere superioara, protectie excelenta impotriva uzurii si o functionare mai eficienta a motorului. Cu toate acestea, uleiul sintetic este mai scump decat celelalte tipuri, insa poti gasi si oferte foarte bune, cum este oferta pentru 5w30 Liqui Moli de la Revizieauto.

Alegerea tipului de ulei potrivit depinde de mai multi factori, cum ar fi tipul de motor, varsta masinii si stilul personal de condus. In manualul masinii sau pe site-ul producatorului vei gasi recomandarile specifice pentru uleiul de motor potrivit pentru vehiculul tau.

Cat de des trebuie sa schimbi uleiul de motor?

In trecut, se obisnuia ca schimbul de ulei sa se faca la intervale fixe, de exemplu, la fiecare 5.000 sau 10.000 de kilometri parcursi. Cu toate acestea, cu avansul tehnologic al uleiurilor de motor si al sistemelor de monitorizare a acestora, abordarea s-a schimbat.

Astazi, multi producatori recomanda schimbul de ulei in functie de conditiile de conducere si de indicatoarele de service ale masinii. Aceasta inseamna ca masina ta poate avea nevoie de schimb de ulei mai des sau mai rar, in functie de modul in care o conduci.

You may also like...