Deschidere dosar dauna – 5 pasi de urmat, 1 pas bonus care face diferenta

deschidere dosar dauna

Deschiderea unui dosar de dauna este obligatorie in urma unui accident, fie acesta minor sau major. Dosarul de dauna este singurul care iti poate oferi despagubirile necesare pentru a achita reparatia masinii tale – pe scurt, pentru a face daunele disparute si pentru a te ajuta sa revii la rutina ta zilnica, fara stres si fara griji.

Totusi, procesul de deschidere dosar dauna implica o serie de pasi care trebuie urmati cu strictete. In caz contrar, compania de asigurari poate respinge dosarul, implicit respinge achitarea reparatiilor masinii tale prin intermediul despagubirilor.

Citeste in continuare pentru a afla care sunt cei cinci pasi esentiali, dar si care este pasul bonus care poate transforma complet experienta de deschidere a unui dosar de dauna (in mod pozitiv, desigur).

  1. Contacteaza asiguratorul

Imediat dupa producerea accidentului, dauna trebuie avizata si notificata. Mai exact, trebuie sa-ti contactezi asiguratorul si sa aduci acesteia la cunostinta incidentul produs. In timpul acestui apel vei furniza cateva informatii asiguratorului – nume, polita de asigurare, precum si detalii aferente incidentului (data, ora, modul in care s-a petrecut accidentul, daunele rezultate).

  • Raporteaza incidentul

Dupa avizarea asiguratorului, trebuie realizata notificarea daunei. Pasul acesta este similar cu primul pas, diferenta constand in faptul ca acum trebuie sa oferi mai multe detalii privind accidentul. Inaintea de raportarea incidentului, vei aduna informatii despre celelalte parti implicate in accident, fiind vorba de regula despre celalalt sofer.

  • Documenteaza daunele

Pentru procesul de deschidere dosar dauna, trebuie sa documentezi toate daunele provocate la nivelul masinii tale. Mai exact, trebuie sa faci poze – ale masinii, ale locului incidentului si nu numai. In timpul acestui pas vei completa si anumite formulare/documente care au rol de a oferi si mai multe detalii/informatii asiguratorului tau despre incidentul produs.

  • Raporteaza incidentul la politie

Dupa producerea accidentului, soferii ar trebui sa semneze o constatare amiabila. Aceasta marcheaza faptul ca soferii nu doresc sa depune vreo plangere la politie si ca lasa totul in mainile asiguratorilor. In cazul in care amiabila nu este semnata, incidentul se raporteaza la politie, acestia urmand sa intocmeasca raportul accidentului, document care inlocuieste (in mare parte) amiabila.

In procesul de deschidere dosar dauna vei avea nevoie si de raportul intocmit de politie – nu uita sa ceri o copie a acestuia.

  • Deschide si urmareste progresul dosarului de dauna

Toate informatiile adunate pana la acest pas sunt puse intr-un dosar de dauna, conform bunelor practici stabilite de asiguratorul tau, care este mai apoi depus la compania de asigurari, in vederea evaluarii. Dupa evaluare, se decide respingere sau aprobarea dosarului – in caz de aprobare, vei beneficia de despagubirile necesare pentru a acoperi reparatia masinii tale.

Pasul Bonus – Colaboreaza cu un centru de daune

Procesul de deschidere dosar dauna devine incredibil de usor daca ai un centru de daune alaturi. Echipa de specialisti a acestuia va colecta, prin intermediul tau, toate informatiile necesare pentru deschiderea unui dosar cu o rata foarte mica de respingere.

Mai exact, specialistii unui centru de daune stiu regulile asiguratorilor pe de rost, motiv pentru care nu le va scapa absolut nimic. Cele mai multe dosare de dauna sunt respinse deoarece sunt incomplete – lucru pe care il eviti cu ajutorul unui centru precum Biroul de Constatari Daune!

You may also like...